Αρχική Κλείσιμο
Λατρείας Τάματα
ΕΚΘΕΣΗ
Λατρείας Τάματα
ΑΠΟ 22/07/2006 - ΕΩΣ 03/09/2006
Σκοπός της έκθεσης είναι η προσέγγιση και η ερμηνευτική απόδοση ενός θρησκευτικού αντικειμένου, του τάματος, το οποίο μετά την απόσπασή του από το αρχικό εννοιολογικό του περιβάλλον (την εκκλησία) αποκτά και εκθεσιακές ιδιότητες. Μέσω της σφαιρικής και τεκμηριωμένης παρουσίασης των ταμάτων, η έκθεση στοχεύει στην απεικόνιση της κοινωνικής διάστασης του φαινομένου και της δυναμικής του παρουσίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Η μοναστηριακή φυσιογνωμία του Πύργου σε συνδυασμό με τη σύγχρονη μουσειακή λειτουργία του, συνιστούν ιδανικό περιβάλλον για τον επισκέπτη να διερευνήσει την αφιέρωση σε όλες της τις διαστάσεις, μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες και την ιστορική τους τεκμηρίωση.
Το υλικό προέρχεται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και το αρχείο της φωτογράφου Μαρίας Χουλάκη, ενώ αναφορά στην εικαστική επιρροή του θέματος στην τέχνη επιχειρείται μέσα από την παρουσίαση έργων του Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος εφαρμόζει την τεχνική των ταμάτων στις σύγχρονες δημιουργίες του.
Παράλληλα θα προβάλλονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη «Βιογραφία ενός Τάματος» του Πάνου Καρκανεβάτου.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Νάξου 2006 και συνοδεύεται από την ομότιτλη δίγλωσση έκδοση «Λατρείας Τάματα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
22/07/2006 - 03/09/2006
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ