Αρχική Κλείσιμο

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα

ΤετάρτηΠαρασκευή: 10:00 - 18:00

ΠέμπτηΣάββατο: 10:00 - 00:00

Κυριακή: 10:00 - 16:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων. Το κτήριο προσφέρθηκε στο Έθνος για τη δημιουργία του μουσείου που θα φιλοξενούσε τις συλλογές του Αντώνη Μπενάκη από τον ίδιο και τις τρεις αδελφές του, Αλεξάνδρα, Πηνελόπη και Αργίνη. Μετά την πιο πρόσφατη ανάπλασή του (1989–2000) στεγάζει μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα.

Ένα μικρό οικοδόμημα αποτελούσε τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος. Η πρώτη επέκταση με ουσιαστικές επεμβάσεις έγινε από τον Αναστάσιο Μεταξά το 1911 μετά την αγορά του ακινήτου από τον Εμμανουήλ Μπενάκη, πατέρα του Αντώνη. Προστέθηκαν η εξωτερική μαρμάρινη κλίμακα, το χαρακτηριστικό δωρικό πρόπυλο στην κεντρική είσοδο της λεωφόρου Βασ. Σοφίας και τα μορφολογικά στοιχεία των όψεων. Η επόμενη επέκταση έγινε το 1930 προκειμένου το κτήριο να μετατραπεί σε μουσείο όπου στεγάστηκαν οι συλλογές ελληνικής και ισλαμικής τέχνης του Αντώνη Μπενάκη, καθώς και μια συλλογή κινεζικής κεραμικής. Ακολούθησαν μια σειρά από προσθήκες στα 1965, 1968 και 1973, οι οποίες ήσαν απαραίτητες για τη στέγαση ολοένα περισσότερων δωρεών. Μετά την επέκταση και ανάπλαση των ετών 1989–2000 το κτήριο στεγάζει την συλλογή ελληνικής τέχνης και υλικού πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, την «Αίθουσα Σπυρίδωνος & Ευρυδίκης Κωστοπούλου» για περιοδικές εκθέσεις, τη Βιβλιοθήκη και μια σειρά λειτουργιών και γραφείων του Ιδρύματος.

1895

Οικοδομείται ο αρχικός πυρήνας του κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου.

1910

Αγορά του ακινήτου από τον Εμμανουήλ Μπενάκη για την οριστική μετεγκατάσταση της οικογένειάς του από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα.

1911

Το κτήριο επεκτείνεται με την προσθήκη μίας αίθουσας χορού και ορισμένων απαραίτητων βοηθητικών χώρων (αρχιτέκτονας ο Αναστάσιος Μεταξάς, που είχε επιμεληθεί την αναστήλωση του Παναθηναϊκού Σταδίου).

1930

Για τη μετατροπή της λειτουργίας του σε μουσειακό χώρο και την εξασφάλιση των προδιαγραφών του ως Μουσείου, στο κτήριο προστίθεται μία ακόμη πτέρυγα δίπλα στην αίθουσα χορού (αρχιτέκτονας ο Αναστάσιος Μεταξάς).

1965

Επέκταση των εκθεσιακών χώρων για τη στέγαση των ιστορικών κειμηλίων του Ελευθερίου Βενιζέλου στο ισόγειο και της συλλογής Δαμιανού Κυριαζή στον πρώτο όροφο (αρχιτέκτονας ο Εμμανουήλ. Βουρέκας).

1968

Νέα επέκταση του κτηρίου για την έκθεση της μεγάλης δωρεάς της Ελένης Σταθάτου στο υπόγειο (αρχιτέκτονας ο Εμμανουήλ Βουρέκας).

1973

Το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου χρηματοδοτεί την προσθήκη μιας νέας πτέρυγας, με αίθουσες ομιλιών, προσωρινών εκθέσεων και κυλικείου (αρχιτέκτονας ο Εμμανουήλ Βουρέκας).

1989

Αρχίζει η μεγάλη επέκταση του κτηριακού συγκροτήματος στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου με την προσθήκη νέας πτέρυγας τριών υπογείων και πέντε ορόφων, καθ' ύψος και πάνω από τις προσθήκες του 1968 και του 1973 (αρχιτέκτονες οι Αλέκος και Στέφανος Καλλιγάς).

1997

Ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του κτηρίου με αποτέλεσμα το διπλασιασμό των ωφέλιμων χώρων του Μουσείου (7.000 τ.μ.), οι οποίοι εκτός από τα δύο υπόγεια των αποθηκών της νέας πτέρυγας είναι μοιρασμένοι σε πέντε ενιαία εσωτερικά επίπεδα.

2000

Επαναλειτουργία του Μουσείου με τη νέα έκθεση των Ελληνικών Συλλογών, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 7 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ