Αρχική Κλείσιμο
Προσκύνημα στο Σινά
ΕΚΘΕΣΗ
Προσκύνημα στο Σινά
Θησαυροί από την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης
ΑΠΟ 20/07/2004 - ΕΩΣ 26/09/2004
Έκθεση με σαράντα ένα αριστουργήματα από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Τα μοναδικά έργα, εικόνες και χειρόγραφα, παρουσιάστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ως μέρος της μεγαλοπρεπούς έκθεσης «Byzantium: Faith and Power 1261-1557» που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου.

Η παρουσίαση των έργων στην Αθήνα έρχεται ως συνέχεια της έκθεσης « Η Δόξα του Βυζαντίου στο Όρος Σινά» που είχε πραγματοποιηθεί το 1997, και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη στενή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αλλά και με την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Τα έργα καλύπτουν μια πολύ σημαντική περίοδο για την ιστορία της Μονής, από τον όψιμο 12ο έως τον 15ο αιώνα. Περιλαμβάνουν σπάνια δείγματα της τέχνης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ιδίωμα που ανέπτυξαν οι Σταυροφόροι στη διάρκεια της παρουσίας τους στην ανατολική Μεσόγειο και της επαφής τους με τη βυζαντινή τέχνη.

Η Μονή Σινά, ιερός τόπος προσκυνήματος για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες -τη χριστιανική, την ιουδαϊκή και τη μουσουλμανική-, αποτέλεσε στη μακραίωνη ιστορία της χώρο αγαστής και γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Από την πλευρά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσίαση των θησαυρών της Μονής στο διεθνές κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
20/07/2004 - 26/09/2004
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ