Αρχική Κλείσιμο
Αλέξανδρος Γεωργίου μεταΘεοί
ΕΚΘΕΣΗ
Αλέξανδρος Γεωργίου μεταΘεοί
ΑΠΟ 11/11/2016 - ΕΩΣ 12/03/2017
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου μέσα από τη δική του εικαστική ματιά μας καλεί να παρατηρήσουμε αυτό που παρατηρεί και εμπνέει τον ίδιο: το παραπεταμένο παραμελημένο , το εφήμερο, το μοναχικό - μικρές στιγμιαίες λεπτομέρειες ανάμεσα στην καθημερινότητα και τη ζωή, που αφήνουμε να προσπεράσουν.

Τα τελευταία χρόνια το καλλιτεχνικό έργο του Γεωργίου είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ταξίδι, την περιήγηση, την περιπλάνηση και την παρατήρηση αποτελώντας για τον ίδιο αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ένα έργο τόσο εικαστικό όσο και λογοτεχνικό, καθώς συνίσταται στη δημιουργία εικόνων και τη συγγραφή κειμένων.

Σε αυτές τις διαδρομές ο καλλιτέχνης δεν είναι μόνος, μαζί του «συνταξιδεύουν» αρκετοί συλλέκτες και φίλοι του οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο του και λαμβάνουν καθημερινά μέσω ταχυδρομείου, το υλικό που μαζεύει και δημιουργεί καθοδόν: χειροποίητες κάρτες, φωτογραφίες πάνω στις οποίες επεμβαίνει ο ίδιος, επιζωγραφισμένες ασπρόμαυρες φωτοτυπίες, CD μουσικής, DVD με ταινίες ή αυτοσχέδια βιντεάκια, βιβλία, μικροαντικείμενα, κοσμήματα, ποιήματα, σουβενίρ – χωρίς ποτέ να κρατάει αντίγραφα για τον εαυτό του. Το υλικό αυτό συνοδεύεται από συναρπαστικά κείμενα γεμάτα από τις προσωπικές του περιπέτειες, την καθημερινότητα του, σκέψεις και συναισθήματα, κάνοντας τους παραλήπτες να τον ακολουθούν πνευματικά νοερά στο ταξίδι του σε πραγματικό χρόνο.

Στην έκθεση με τίτλο «μεταΘεοί» θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια στην Ινδία, το Chardham (Απρίλιος - Ιούλιος 2014) και το Maha Shakti Peetha (Νοέμβριος 2015 - Απρίλιος 2016).

Το Chardham ήταν ένα μακρύ ταξίδι, στο οποίο ταξίδεψε με την τοπική συγκοινωνία, με λεωφορεία και τρένα. Ήταν ένα προσκύνημα στις τέσσερις γωνιές της Ινδίας - στους τέσσερις ναούς που αντιπροσωπεύουν τα σημεία του ορίζοντα και είναι αφιερωμένοι στον Θεό Βισνού.

Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην Ινδία τον Νοέμβριο του 2015 για το Maha Shakti Peetha, το προσκύνημα στη Μεγάλη Θεά, ένα προσκύνημα στους 18 σημαντικότερους ναούς – από τους 51- που είναι αφιερωμένοι στη θεά Sati Σάτι . Ο Γεωργίου ακολούθησε το Maha Shakti Peetha σε διάστημα έξι μηνών και δημιούργήσε έργα εμπνευσμένα από τους ναούς και την πραγματικότητα και την δυναμική της καθημερινής ζωής γύρω τους.

Ο τίτλος της έκθεσης «μεταΘεοί» επιλέχτηκε γιατί οι θεοί που ο Αλέξανδρος Γεωργίου επισκέφθηκε και προσκύνησε στην Ινδία παραμένουν ζωντανοί και σύγχρονοι. Κινούνται στο τώρα και ταυτόχρονα στέκονται αιώνιοι.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε ζωγραφική και φωτογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο των Δ.Κοκκινίδη και Γ.Λάππα. Αποφοίτησε το 1996 και συνέχισε τις σπουδές του στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης (MFA) από όπου αποφοίτησε το 1998. Το 1999 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ. Ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί σε πολλές πόλεις μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη , το Βαρανάσι και η Μπανγκόκ. Έχει πραγματοποιήσει τις ατομικές εκθέσεις: Χωρίς δικό μου όχημα I-V, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – ΕΜΣΤ, Αθήνα, 2012/ Βαρανάσι, Ελένη Κορωναίου Gallery, Αθήνα, 2010/ Χωρίς δικό μου όχημα, μέρος 2ο , DODO Gallery, Θεσσαλονίκη, 2007/ Χωρίς δικό μου όχημα, μέρος 1ο, Ελένη Κορωναίου Gallery, Αθήνα, 2006/ Favorite Games, Ελένη Κορωναίου Gallery, Αθήνα, 2004/ Cut–outs Ελένη Κορωναίου Gallery, Αθήνα, 2002. Επιμέλειες του καλλιτέχνη: Το Λιοντάρι κάτω από το Ουράνιο τόξο, Σύγχρονη Τέχνη από την Τεχεράνη, Αιόλου 48-50, Αθήνα, 2008/ Γιασεμί, Ε31 Gallery, Αθήνα, 2006/ Inter-views 99, Καππάτος Gallery, 1999.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
11/11/2016 - 12/03/2017
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ